Како да изберете вино за готвење

Секогаш уживаме во нашиот избор на вина пиејќи ги од чаша, но некои рецепти се уште попосебни ако на нив го додадете вистинскиот избор на вино.

Па, во такви ситуации добро е да ги знаете најкорисните совети за готвење со вино, бидејќи резултатот може да биде голем неуспех или вистински погодок.

Еве ја нашата брза листа на совети. Што да правите (и да не правите) кога готвите со вино::

  • Изберете суво вино со висока киселост и светли цитрусни ноти: освен ако подготвувате десерт, тогаш не користете слатки вина.
  • Изберете вино што има низок процент на алкохол: За да избегнете несакани реакции, придржувајте се до белите вина со ниска содржина на алкохол.
  • Не користете дабови бели вина: Наша препорака е да избегнувате дабови вина (како Шардоне), бидејќи тие можат да го совладаат резултатот и да придонесат за горчлив вкус.
  • Не трошете го доброто шише вино за готвење

Сувите бели вина се најдобриот избор за готвење полесни јадења како пилешко, свинско месо, морска храна и зеленчук. Ви претставуваме некои специфични видови на бело вино заедно со јадењата со кои најмногу одговараат.

  1. Совињон Блан – маринади, јадења од морска храна и зеленчук
  2. Шардоне – богати вкусови на крем сосови
  3. Сув ризлинг – пилешко, морска храна
×