Како да дегустирате вино

Колку пати ви се случило келнер во ресторан да ви донесе вино и да ве чека да го вкусите? Чувството на општа свесност во тој момент секако ви предизвикува непријатност бидејќи не сте сигурни дека знаете што правите.

Која е тајната за дегустација на виното од толку мала голтка?

Дегустацијата е продолжување на мирисот. Така, повеќето од вкусовите што ги добивате кога ќе ја вкусите вашата голтка вино минуваат низ носот бидејќи е поврзан со задниот дел од устата.

Како додаток, ги разбудувате вашите пет вкусови.

Она што треба да направите е да испиете мала голтка, а не голема голтка и да ја држите ја во устата. Превртете ја наоколу и малку вдишете. Ова го оксигенира виното и го отвора.

Што може да ви каже вкусот?

Танините потекнуваат од корите, семките и стебленцата од грозје и можат да ви кажат многу.

Слаткоста може да биде знак дека виното е направено од доцна берба, грозјето погодено од благородна ферментација.

Киселоста може да биде маркер на сортата на грозје како Ризлинг. Вината со поладна клима имаат тенденција да имаат поголема киселост.

Топлината на крајот е поврзана со високиот процент на алкохол.

Тоа е за тоа! Можеби сето ова изгледа малку премногу комплицирано, но ако сте заинтересирани за вина, продолжете да вежбате и имајте на ум дека тоа треба да ви претставува забава.

×