Идеални комбинации на вино и храна

Комбинациите на вино и храна се деликатен процес. Комбинацијата на храна и вино е техника која многумина се обидуваат да ја совладаат. Концептот може да се примени при усогласување на вината со различни јадења.

Прочитајте го ова за да откриете сè што треба да знаете за оваа техника, откривајќи кој е најдобриот избор на вино за комбинирање со лосос и најдобрите јадења со Sauvignon Blanc.

Изберете вино и храна што ги сакате

Како можете да уживате во комбинацијата на вино и храна ако не ви се допаѓа вашиот избор? Само држете се до она во што уживате и одете оттаму. Ако ви треба инспирација, секогаш можете да видите некои од нашите опции за вино од нашиот избор..

Зошто овој процес е толку важен?

Виното и храната треба да се балансираат меѓусебно, при што ниту едното не треба да го надминува вкусот на другото. Се разбира, ова не значи дека треба да правите спротивни парови – наместо тоа, комбинирајте еднакви вкусови за да создадете добра рамнотежа. На пример, можете да комбинирате смело црвено вино со јагнешко или бело вино со риба на скара.

Знајте ги 2-те основни правила за спојување на вино и храна

Избраното вино секогаш комбинирајте го со најинтензивниот елемент на јадењето. Ова може да бидат зачините, сосот или главната состојка. Затоа повеќето познавачи на вино препорачуваат комбинирање на виното со сосот од јадењето наместо со месото.

Комбинации на вино и храна што ќе ви се допаднат

  • Chardonnay и лосос
  • Cabernet и црвено месо
  • Rosé и деликатесни сирења
  • Riesling и слатки и зачинети вкусови
×